Kulinarne coś

Wpis

środa, 25 stycznia 2012

Terrina z rzepy i marchewki

Składniki

  • biała rzepa 0
  • 5kh
  • marchewka 0
  • 5kg
  • śmietana 36% 400ml
  • żelatyna 50g
  • biały pieprz

Sposób przyrządzenia

Rzepę i marchewkę obieramy ze skórki, następnie kroimy i gotujemy osobno w garnkach z dodatkiem soli i białego pieprzu.

Śmietanę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, Ugotowaną marchewkę odcedzamy z wody i miksujemy na puree, następnie przecieramy przez metalowe drobne sito, dodajemy połowę ubitej śmietany i połowę ilości żelatyny, mieszamy wszystkie składniki doprawiając do smaku, całość wykładamy do wyłożonego folią spożywczą naczynia lub formy, w której pasztet będzie zastygał, tak samo postępujemy z rzepą i nakładamy na już zastygniętą masę marchewkową.

Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Podajemy np z marynowanymi czerwonymi burakami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
radinka0
Czas publikacji:
środa, 25 stycznia 2012 10:07

Polecane wpisy